O serie de cifre facute publice in acest weekend in Marea Britanie arata ca un numar tot mai mare de britanici calatoresc in Elvetia in ultimul timp pentru a apela la serviciile de sinucidere asistata ale clinicii Dignitas.
Cifrele au fost dezvaluite intr-o perioada in care Marea Britanie e tot mai scandalizata de toleranta cu care sunt tratati in regat complicii persoanelor care apeleaza la astfel de servicii, din 2008, cand, Keir Starmer a devenit Directorul Procuraturii Publice.
Asadar, cifrele arata ca numarul britanicilor care au calatorit la clinica din Zurich pentru a-si incheia conturile cu viata a crescut de la 14 indivizi pe an in intervalul 2002 – 2007, la 25 pe an, in intervalul 2008-2010. Opinia publica britanica este scandalizata pentru ca in ciuda acestei realitati, niciun individ din regat nu a fost judecat in tot acest timp pentru complicitate la o astfel de sinucidere.
Potrivit raportului oficial facut public in acest weekend, numarul britanicilor care apeleaza la serviciile clinicii Dignitas este mai mare decat cel al elvetienilor, in tara carora eutanasia este legala. Recordul pentru numarul de persoane care au apelat la serviciile controversatei clinici este detinut de Germania, 592 de nemti apeland la sinuciderea asistata aici din 2002 pana in prezent. In top urmeaza Marea Britanie cu 160 de indivizi, si abia pe locul trei se situeaza Elvetia cu 118 indivizi care au apelat la Dignitas intre 2002 si 2010.
Cu putin timp inainte de dezvaluirea acestor cifre Marea Britanie a fost zguduita de un alt scandal provocat de o serie de filmulete care au circulat in scolile regatului. In aceste filmulete, militantul pro-eutanasie Philip Nitschke, poreclit “Dr Death/Doctorul Moarte” arata cum functioneaza injectia letala folosita in sinuciderea asistata.
In Marea Britanie pedeapsa prevazuta pentru cei care ajuta sau incurajeaza o persoana sa se sinucida este de 14 ani de inchisoare. Cu toate acestea, din 2008 cand s-a schimbat conducerea procuraturii publice nimeni nu a fost acuzat de complicitate la sinucidere asistata, institutia fiind invinuita ca prin politica ei toleranta aproape a legalizat eutanasia si sinuciderea asistata in UK. In linii mari, ideea pe care merge aceasta institutie in prezent este ca prietenii si membrii familiei care sprijina un individ sa apeleze la sinuciderea asistata nu vor fi urmariti penal atat timp cat au facut-o din compasiune si fara niciun beneficiu material…
Comentarii recente