In cazul in care si miercuri (27 februarie) va ploua, iti dam o idee de refugiu, care, nu numai ca te va ajuta sa uiti de atmosfera mohorata de afara, dar iti va readuce si zambetul pe buze, asta in cazul in care nu vei izbucni de-a dreptul in hohote de ras de neoprit. “Refugiul” se numeste Godot Cafe-Teatru, piesa care-ti va readuce zambetul pe fata este Un cuplu ciudat, de Neil Simon, ora de incepere a spectacolului de 2 ore si 10 minute (cu pauză) este 20.00, iar din distributie vom aminti doar doua nume: Andreea Grămoșteanu si Mirela Zeța.
„Un cuplu ciudat, varianta feminină”, a fost scris de Neil Simon la 20 de ani după prima versiune, cea masculină. În prima variantă, 6 bărbaţi joacă pocher, iar cele două femei care vin în vizită sunt englezoaice, iar în cea de-a doua, pandant, 6 femei joacă „Ştii şi câştigi” („Trivial Pursuit”), iar cei doi bărbaţi sunt spanioli.
Versiunea feminină este mult mai amuzantă decât cea masculină. Femeile vorbesc despre ele însele, unele despre altele, despre soţii lor şi despre bărbaţi în general, implicit despre sex, despre relaţii ratate şi şanse neexploatate. Întrebările din „Trivial Pursuit” sunt întotdeauna un pretext pentru comentarii hazoase, mai mult sau mai puţin cinice, şi pentru amintiri din anii de liceu. Senzaţia spectatorului este că se uită prin gaura cheii şi ascultă cu urechea lipită de uşă.
Subiectul piesei gravitează în jurul unui grup de prietene, femei de 30 de ani, care se întâlnesc în fiecare seară de vineri sub pretextul jocului de Trivia. Atunci când una dintre ele trece prin drama destrămării căsniciei, toate celelalte îi sunt alături, iar una chiar o invită să locuiască alături de ea până la soluţionarea crizei conjugale. Traiul alături de femeia părăsită se va dovedi însă imposibil, iar cele două prietene, acum colege de cameră, vor alcătui un cuplu ciudat care nu va reuşi să funcţioneze nici măcar în prezenţa a doi bărbaţi şarmanţi, într-o potenţială întâlnire amoroasă.
Subiectele dezbătute, toate cu rezonanţă socială, deci general valabile– căsătoria şi divorţul, ratarea relaţiilor, jocul de grup ca modalitate de defulare, dar mai mult decât orice, prietenia, sunt tratate în manieră comică. Comicul reiese în mod special din structura personajelor, atât de diferită în fiecare caz, astfel încât ciocnirile dintre ele (personaje) sunt puternice şi foarte amuzante.
Comentarii recente