Un test simplu pus la punct de cercetatorii britanici le va confirma sau infirma doctorilor, in cel mult cinci ani, daca ai consumat or ba cele cinci portii de fructe si legume care ti-au fost recomandate. Oamenii de stiinta au creat deja un test prototip care poate spune cu usurinta ce a mancat un individ pe parcursul unei saptamani.
Testul se bazeaza pe identificarea amprentei chimice lasate de diferite alimente in urina. “Semnatura” chimica pe care o lasa in urina diferite alimente precum zmeura, broccoli, sucul de portocale sau somonul a fost deja profilata, cercetatorii fiind foarte increzatori ca in curand fiecare ingredient al unui aliment va putea fi identificat in acest fel. Odata ce va fi definitivat, oamenii de stiinta sunt convinsi ca testul va deveni o arma de nepretuit in lupta impotriva obezitatii, a cancerului, a atacului de cord si a diabetului.
Profesorul John Draper, conducatorul studiului de la Universitatea Aberystwyth (Marea Britanie) crede ca varianta finala a testului va fi gata in cinci ani si ca acesta va putea fi folosit cu succes de expertii nutritionisti care vor sti astfel cu siguranta care sunt obiceiurile alimentare ale pacientilor lor. Mai mult decat atat, testul poate deveni o unelta de lucru pretioasa pentru cercetatorii care incearca sa stabileasca conexiuni intre anumite boli si alimentele consumate de indivizi.
Anual sunt publicate mii de lucrari de cercetare care vorbesc despre legatura dintre anumite boli si anumite obiceiuri alimentare ale indivizilor dar numai in cateva cazuri se poate spune cu siguranta ca aceste legaturi au fost demonstrate din cauza dubiilor existente cu privire la sinceritatea indivizilor privind dieta lor zilnica. Cu ajutorul acestui test cercetatorii vor fi capabili sa spuna cu siguranta ce ingrediente ale alimentelor ne ajuta sa luptam cu anumite boli si ce ingrediente din dieta noastra ne cresc riscul de a dezvolta o anumita boala.
Comentarii recente