Designerii industriali olandezi Ruben van der Vleuten si Bob Spikman au remarcat cat de murdare sunt parcurile din Amsterdam din cauza mucurilor de tigara aruncate de oameni peste tot si au decis sa transforme acest neajuns al orasului intr-o afacere. Ei intentioneaza sa dreseze ciorile sa ridice mucurile de tigara de pe jos si apoi sa le cedeze contra unor recompense delicioase.
Initial, designerii au vrut sa foloseasca niste roboti in acest scop, insa s-au razgandit din cauza programelor complicate de care aveau nevoie pentru ca acestia sa ridice mucurile din cele mai dificile colturi, ferindu-se in acelasi timp de trecatori si biciclisti. Prin urmare s-au orientat spre una dintre cele mai bogate resurse ale orasului, si anume, pasarile.
Initial au fost luati in considerare porumbeii, pentru ca ei se gasesc in numar foarte mare in toate orasele mari. Dupa un scurt research, si-au dat seama ca inteligenta nu prea este punctul forte al acestora, si ca ar fi durat foarte mult dresarea lor. Asa s-a ajuns la cioara, o alta pasare prezenta in numar mare in marile comunitati urbane, si totodata recunoscuta pentru inteligenta ei.
Ciorile figureaza intr-un top al celor mai inteligente specii de pe planeta, intelegerea cauzalitatii permitandu-le sa planuiasca, sa creeze si sa foloseasca uneltele pentru a-si atinge scopurile. Ciorile pot invata lucruri doar privind si observand ceea ce se intampla in jurul lor, pot manipula oamenii sa le ajute iar unele ciori pot chiar sa… numere… Nivelul de inteligenta al ciorilor este foarte apropiat de cel al cimpanzeilor, de aceea cei doi designeri olandezi s-au gandit ca sunt perfecte pentru proiectul lor.
Cei doi au fost ajutati in atingerea obiectivului lor de un alt proiect intitulat Crow Box al lui Joshua Klein. Klein a creat o masina care sa le dreseze pe ciori sa ridice monezile de pe strazi si sa le schimbe cu alune. Asadar, daca ciorile puteau face asta cu siguranta puteau aduna si mucurile de tigara de pe strazi.
Tot ce trebuiau sa mai faca “antrenorii” in acest sens era sa le determine pe ciori sa asocieze mucurile de tigara cu mancarea. Iar pentru asta s-au folosit de un dresaj in patru pasi inventat de Joshua Klein. La primul pas, ciorilor le era prezentat pe tava un muc de tigara alaturi de o recompensa comestibila. Asta le ajuta pe ciori sa asocieze mucul cu mancarea. In al doilea pas, cioara vine la masinaria intitulata Crow Box si nu gaseste mancarea. Aceasta apare doar dupa ce cioara se asaza, asta pentru ca pasarea sa inteleaga ca masinaria face ceva. In al treilea pas, mancarea este luata, dupa ce pasarea s-a obisnuit deja sa o gaseasca mereu acolo, si se lasa doar mucul de tigara. Pasarea se va agita in jurul mucului si il va impinge eventual in recipientul masinii, provocand astfel aparitia mancarii. In al patrulea pas, apare omul.
Cand cioara s-a obisnuit deja cu pasul trei, o persoana va rasturna cateva mucuri de tigara in jurul masinariei. Acum cioara va trebui sa invete ca le poate ridica si depozita in masinarie primind in schimb recompense comestibile. Odata ce se va obisnui cu modul de functionare al lucrurilor, cioara va incepe sa caute mucuri de tigara si in alte parti si sa le depoziteze in masinarie.
Intrebati daca mucurile de tigara nu sunt nocive pentru ciori, cei doi initiatori ai proiectului au declarat ca nu ar trebui dat fiind timpul scurt in care ciorile au contact cu mucurile, insa ca mai multe studii trebuie realizate in acest sens…
Expertul in ciori John Marzluff a ridicat insa o problema etica ce tine de proiectul Crowded Cities. El sustine ca nu ar trebui sa folosim ciorile ca sclavi care sa faca muncile murdare in locul nostru. El sustine ca solutiile ar putea fi mai degraba: niste roboti, mucurile de tigara biodegradabile si, interesant, ultima solutie propusa de el este sa ii educam pe fumatori sa isi arunce singuri mucurile la gunoi….
Comentarii recente