Ioan Big spune despre acest film: “Pe 21 iunie 2013 se lanseaza in toata lumea un nou lung-metraj de cinema intitulat “World War Z”. Pentru unii doar un alt film cu Brad Pitt insa pentru altii, probabil, cel mai asteptat film cu zombie al inceputului de mileniu. Pana acum, NICIODATA in istoria cinematografiei nu s-au investit atatia bani intr-un film cu si despre zombie! Este filmul care ar trebui sa dea o noua dimensiune acestui gen cinematografic mai ales ca reprezinta ecranizarea senzationalei carti cu acelasi titlu scrisa de Max Brooks si aparuta in 2006, un obiect real de studiu si analiza pentru antropologia culturala moderna.”
Din 21 iunie iubitorii filmelor cu zombie nu vor mai avea nevoie de recenzii ale acestui film pentru ca vor avea la indemana povestea in sine, care se anunta a fi plina de actiune, efecte speciale, suspans, zombie bineinteles si tot ce mai trebuie ca sa stai cuminte (la umbra) vreo doua ore si sa uiti complet de canicula de afara…
ZIUA Z: APOCALIPSA este un thriller al cărui protagonist este Gerry Lane (Brad Pitt), angajat la ONU, care e nevoit să străbată întreaga lume într-o cursă contracronometru pentru a opri o epidemie care răstoarnă guverne, răscoală armate şi ameninţă să elimine rasa umană.
Într-o zi ca oricare alta, Gerry Lane se află într-un blocaj de trafic împreună cu familia sa. Ca fost investigator ONU, Lane simte că blocajul din trafic nu e unul obşinuit; cerul e brăzdat de elicoptere de poliţie, iar pe străzi e plin de poliţişti pe motociclete.
Ceva face ca mulţimi de oameni să se atace cu ferocitate unul pe celălalt – un virus letal care se propagă dintr-o singură muşcătură, şi care tansformă oameni sănătoşi în creaturi de o sălbăticie greu de imaginat. Vecinii se întorc împotriva vecinilor, un străin amabil devine brusc un duşman mortal. Originile virusului sunt necunoscute, iar numărul celor infectaţi creşte exponenţial în fiecare zi, devenind rapid o pandemie globală. Pe măsură ce numărul celor infectaţi copleşeşte rapid efectivul armatelor lumii, iar guvernele devin tot mai neputincioase, Lane e forţat să se întoarcă la viaţa periculoasă pe care o dusese înainte de a se retrage pentru a declanşa o investigaţie globală căutând sursa epidemiei, dar şi mijloacele prin care să poată fi oprită răspândirea sa.
DE LA CARTE LA MARELE ECRAN:
ZIUA Z: APOCALIPSA a început ca un roman horror postapocaliptic de Max Brooks, intitulat World War Z: An Oral History of the Zombie War (Războiul Z, în traducerea românească), scris la persoana întâi, narat cei care au trecut prin această experienţă. Producătorii Brad Pitt, Dede Gardner şi Jeremy Kleiner au citit cartea în versiune gata de tipar şi au fot cu toţii captivaţi. “Acum cinci ani nu ştiam nimic despre zombie”, spune Brad Pitt. “Acum cred că sunt expert. Cartea lui Max tratează subiectul ca pe o pandemie globală, care se răspândeşte cam ca virusurile pe care le-am întâlnit deja. Ce se întâmplă apoi când toate grijile noastre devin futile pe lângă acest flagel? Ce se întâmplă când structurile puterii şi normele sociale dispar? Cum vom putea supravieţui?”
Tema vastă a cărţii a fost ceea ce l-a interesat pe Kleiner, care cunoştea bine cărţile lui Brooks: “Scara globală, intersectarea temelor cu zombie cu cele ale politicii şi a instituţiilor guvernamentale ne-a plăcut, pentru că adăuga elemente interesante şi moderne genului clasic cu zombie.”
Pentru că stilul cărţii, acela de mărturii ale mai multor persoane, nu se preta la adaptarea pentru marele ecran, realizatorii au optat să spună povestea prin prisma unui singur protagonist, pentru a menţine esenţa temelor şi răsturnările de situaţie care le-au plăcut în roman.
Când lucrau deja la scenariu, realizatorii au decis că era timpul să abordeze un regizor, aşa că au apelat la Marc Forster.
Gardner spune: “Marc a fost pe aceeaşi lungime de undă cu noi, dorind să transpună filmul în lumea reală şi să păstreze veridicitatea materialului.” Kleiner adaugă: “Îl respect enorm pe Marc ca regizor; a făcut filme extrem de diferite, dar unite de teme comune, precum familia, iubirea, pierderea. Şi-a adus propria contribuţie la film, un ton uman şi ne-a plăcut că nu a privit subiectul cu noţiuni preconcepute.”
Plan B i-a trimis cartea lui Forster, iar acesta a fost şi el cucerit: “A fost o lectură extraordinară; trata teme care mă interesează. M-am întâlnit apoi cu cei de la Plan B şi am început discuţiile pe teme creative. Ei deja aveau un scenariu în acel punct; mi l-au dat şi mie, şi acesta a fost începutul discuţiilor noastre care au dus la apariţia acestui film.”
“Nu ştiu pe nimeni care să nu fi auzit de zombie în vremurile noastre. Îi văd în reclame în New Yorker, care oferă kituri de supravieţuire în caz de atac al unor zombie. Mişcarea “Occupy Wall Street” a invocat mitologia “zombie”, şi apoi, evident, avem imensul succes al serialului “The Walking Dead”, care are cel mai mare rating din istoria televiziunii pe cablu. În plus, oamenii de azi sunt legaţi de monitoarele şi de căştile lor, arătând ca nişte zombie în cel mai strict sens – merg pe stradă ca nişte zombie, nu mai interacţionează unii cu alţii. Pentru mine, Ziua Z: Apocalipsa e un film intens, realist, dar şi spectaculos şi feroce. Sper că publicul va fi satisfăcut.”, mai spune Gardner.
Comentarii recente