Oamenii de stiinta au descoperit o metoda prin care sa convinga sistemul imunitar sa atace tumorile, totul printr-un mecanism lipsit de efecte secundare. Metoda s-ar putea concretiza in viitor intr-un vaccin universal impotriva cancerului. Cercetarea a fost condusa de profesorul Ugur Sahin de la Johannes Gutenberg University, Germania.
Metoda a fost descrisa in revista Nature si pare a fi foarte simpla. Oamenii de stiinta au luat bucati din codul genetic ARN al cancerului, le-au introdus in nanoparticule de grasime si apoi le-au intrdus in fluxul sanguin a trei pacienti cu stadii avansate ale bolii. Sistemul imunitar al pacientilor a raspuns prin a produce celule ucigase T, concepute pentru a ataca cancerul. Partea si mai buna a noii metode de lupta impotriva cancerului este faptul ca aceste vaccinuri sunt ieftine si rapid de produs.
Scopul aplicarii vaccinului la cei trei pacienti folositi pentru cercetare nu a fost acela de a vedea cat de bine functioneaza vaccinul. De altfel acestora le-au fost introduse doze foarte mici din vaccin. Cert este ca sistemul lor imunitar a reactionat la vaccin, desi nu exista inca dovezi ca boala ar fi disparut in cele trei cazuri.
La unul dintre pacienti, cu o tumoare pe un nod limfatic, s-a constatat ca tumoarea s-a micsorat foarte mult dupa vaccinare. Un alt pacient, a carui tumoare a fost indepartata chirurgical, s-a vindecat de cancer la sapte luni dupa vaccinare.
Al treilea pacient a avut 8 tumori care s-au raspandit de la un cancer de piele initial pana la plamani. Aceste tumori au ramas stabile din punct de vedere clinic dupa aplicarea vaccinului.
Imunoterapia cancerului a starnit mult entuziasm in lumea medicala in ultimii ani fiind deja folosita in tratarea anumitor tipuri de tumori.
In timp ce tratamentul traditional pentru cancer duce in momentul de fata la vindecare completa in cazul cancerului testicular si a altor cateva tipuri, cancerul pulmonar, melanomul, cancerul de gat si cancerul pe creier se dovedesc in continuare foarte dificil de tratat.
Dr Helen Rippon, seful executiv al Worldwide Cancer Research, a declarat in legatura cu noua descoperire: “Stim ca sistemul imunitar are un mare potential de a fi manipulat si reactivat pentru a lupta impotriva celulelor canceroase, de aceea am si finantat cercetarile in acest domeniu timp de 15 ani”. Helen Rippon a mai declarat citata de The Independent ca studii suplimentare, pe perioade mai lungi de timp si pe indivizi cu diferite tipuri de cancer, sunt necesare, pana a putea spune ca am descoperit un vaccin universal impotriva cancerului, insa, a adaugat ea, aceasta cercetare este un pas pozitiv inainte spre atingerea acestui scop global.
Foto: The Telegraph
Comentarii recente