Viata pe Pamant a inceput cu mai bine de 4,5 miliarde de ani in urma, cand, meteoriti bogati in carbon au bombardat planeta antrenand elementele esentiale in “mici iazuri calde”, arata un nou studiu publicat in revista Proceedings of the Academy of Sciences . In aceasta supa calda bogata in nutrienti ar fi aparut primele celule auto-multiplicatoare si primul cod genetic al vietii.
Ideea ca originea vietii se afla in ceva ce s-a nascut in “mici iazuri calde” a fost lansata initial de Charles Darwin in secolul 19, insa ea a fost combatuta de cei care sustineau ca, dimpotriva, originea vietii se afla in jurul gurilor hidrotermale din oceane.
Acum, oamenii de stiinta au reusit sa realizeze un model comprehensiv cu ajutorul caruia sa demonstreze ca ideea lui Darwin se sustine. Asadar, se considera ca cel mai vechi material genetic este acidul ribonucleic (ARN) care se gaseste in organismele noastre alaturi de ADN. In timp ce ADN -ul este ca un “plan” al unei celule, ARN-ul este implicat in traducerea acestui cod in proteine, avand o serie de alte sarcini in reglarea proceselor din celule, printre care cresterea, imbatranirea si moartea.
In articolul publicat in Proceedings of the Academy of Sciences, oamenii de stiinta noteaza: “Una dintre intrebarile fundamentale ale stiintei este cum a aparut viata pe Pamant. Data fiind omniprezenta sa in celulele vii si abilitatea sa de a stoca informatii genetice si de a cataliza propria replicare, ARN-ul a reprezentat probabil baza pentru aparitia primelor forme de viata”.
Oamenii de stiinta au mai subliniat faptul ca dovezile fosile privind viata dateaza din urma cu mai bine de 3,7 miliarde de ani.
In aceste conditii, cercetatorii se simt indreptatiti sa creada ca ARN-ul s-ar fi dezvoltat pe un Pamant timpuriu, supus bombardamentelor meteoritice. Pe acel Pamant timpuriu atmosfera era dominata de gaze vulcanice, iar uscatul era foarte rar din moment ce continentele abia se inaltau de sub oceanul global.
Autorii studiului de fata sugereaza ca primii polimeri ARN au aparut cel mai probabil in urma cu 4,17 – 4, 5 miliarde de ani in urma, in timp ce planeta noastra ea insasi ar avea in jur de 4,54 miliarde de ani vechime.
In conditiile in care viata pe Pamant este la fel de veche ca si planeta noastra, oamenii de stiinta sustin ca acest lucru ne sugereaza o serie de alte lucruri precum:
Unul dintre acestea ar fi faptul ca formele simple de viata ar trebui sa fie un lucru destul de comun in univers din moment ce pot supravietui in conditii atat de ostile. In momentul aparitiei vietii pe Pamant, planeta noastra nu era protejata de un strat de ozon care sa filtreze razele ultraviolete daunatoare din Soare si, in plus, era bombardata masiv de meteoriti.
Un alt lucru pe care ni-l indica aceasta teorie este faptul ca viata inteligenta necesita mult timp pentru a se dezvolta, justificand astfel raritatea ei in univers. Universul are in jur de 13 miliarde de ani vechime, fiind deci doar de trei ori mai batran decat planeta noastra.
Oamenii de stiinta au folosit date din mai multe domenii precum astrofizica, biologia, chimia, geologia, si altele, pentru a crea actualul model al nasterii vietii, iar datele venite din toate aceste domenii par a indica acelasi lucru. In plus, studiul de fata este primul care pune laolalta toate dovezile existente, oferind astfel urmatoarelor cercetari un nou punct de plecare…
Comentarii recente