De obicei ne facem o prima impresie (buna sau rea) despre cei din jur in doar cateva secunde. E drept ca uneori suntem nedreptatiti din cauza unor prime impresii gresite. Daca tii neaparat sa fii o persoana populara si sa iti faci rapid noi cunostinte, evita sa faci urmatoarele lucruri:
Sa distribui prea multe fotografii pe Facebook
Un studiu din 2013 a aratat ca prea multe fotografii distribuite pe Facebook iti pot afecta relatiile din viata reala. Oamenilor pur si simplu nu le plac indivizii care dau share toata ziua la poze cu ei: mancand sushi, plimband catelul, cu balconul proaspat renovat, cu apusul de soare, cu pantalonii cei noi si rosii, cu vitrina de la mall etc. Sunt prea multe pentru o singura zi si risti sa agasezi.
Sa ai prea multi sau prea putini prieteni pe Facebook
Un studiu din 2008 realizat la Michigan State University a aratat ca persoanele simpatizate de ceilalti au in jur de 300 de prieteni pe Facebook. Persoanele care au in jur de 100 si mult peste 300 nu prea sunt placute de cei din jur.
Sa dezvalui ceva extrem de personal timpuriu intr-o relatie
Bineinteles ca relatiile cele mai solide se bazeaza pe incredere si pe descoperirea de sine. Insa nimeni nu vrea sa afle detalii foarte intime despre tine cand inca va aflati la primele intalniri. O astfel de dezvaluire (gen: sora mea are o relatie extraconjugala) ii va transmite celui pe care vrei sa-l cuceresti nesiguranta si lipsa de incredere in tine si il vei indeparta cat ai clipi. In schimb, pentru a te face usor placut la primele intalniri vorbiti cat puteti de mult despre pasiuni si despre amintirile preferate din copilarie.
Sa pui intrebari fara sa vorbesti deloc despre tine
Un studiu din 2013 a aratat ca oamenilor le displace lipsa de reciprocitate atunci cand vine vorba despre dezvaluiri intime. A pune intrebari despre celalalt este o strategie perfecta pentru a distrage atentia de la propria persoana, insa nimeni nu se simte confortabil intr-o astfel de companie.
Sa ai o poza de profil facuta prea de aproape
Un studiu efectuat de California Institute of Technology sugereaza faptul ca indivizii care au poze de profil realizate de foarte de aproape sunt considerati mai putin de incredere, mai putin atractivi si mai putin competenti decat cei care au fotografii realizate de la o distanta decenta.
Sa iti ascunzi emotiile
Un studiu din 2016 a aratat ca oamenilor nu le plac indivizii care isi ascund adevaratele emotii. Asta pentru ca toti cautam oameni care sa ne intoarca investitia emotionala intr-o relatie si nu oameni carora le e frica sa arate ce simt.
Sa fii prea dragut
Pare logic ca, cu cat mai dragut si mai altruist esti, cu atat oamenii sa te placa mai mult. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Un studiu din 2010 de la Washington State University arata ca oamenii foarte altruisti, care pun pe primul loc nevoile altora si nu ale lor, sunt considerati de grup la fel de nepopulari ca si opusii lor, oamenii lacomi care nu isi urmaresc decat propriul interes.
Falsa modestie
Un studiu realizat de Harvard Business School arata ca nici angajatorii si nici oamenii obisnuiti din jurul nostru nu sunt impresionati de falsa modestie. De exemplu, intr-un studiu, unor studenti li s-a cerut sa noteze ce ar scrie daca li s-ar cere sa spuna care este cel mai mare defect al lor la un interviu de angajare. Rezultatele au aratat ca mai mult de trei sferturi au mimat falsa modestie spunand ca perfectionismul si faptul ca muncesc prea mult sunt “defectele” lor. De fapt, se pare ca sinceritatea este mult mai simpatica si ca angajatorii prefera mai degraba raspunsuri precum: nu reusesc mereu sa fiu organizat sau uneori reactionez gresit in anumite situatii.
O alta situatie de preferat in astfel de situatii este sa vorbesti despre o slabiciune a ta, ca de exemplu, frica de a vorbi in locuri publice, daca aplici pentru un post care nu presupune acest lucru…
Sa nu zambesti
Studiile arata ca oamenii se simt mai bine si isi amintesc mai bine fata cuiva care zambeste decat fetele nezambitoare. In ceea ce priveste comunicarea online, cu cat emoticoanele sau avatarele sunt mai zambitoare, cu atat persoanele implicate in conversatie se simt mai bine.
Sa te porti ca si cum nu iti place cineva
Psihologii vorbesc despre fenomenul intitulat “reciprocitatea simpatiei”care apare atunci cand ne gandim ca cineva ne place si avem tendinta sa-i placem si noi la randul nostru acelei persoane. Un studiu recent a aratat ca, atunci cand ne dorim ca cineva sa ne placa, avem tendinta de a ne purta mai cald si mai prietenos facand ca in cele din urma persoana sa ne placa. Asadar, chiar daca nu stii ce sentimente are persoana cu care vorbesti despre tine, vorbeste-i cu caldura, si, cel mai probabil, te va placea. In schimb, daca ii vei vorbi cu raceala unei persoane nu te astepta ca ea sa te placa.
Sa ai un nume greu de pronuntat
Chiar daca pare nedrept, un studiu din 2012 a aratat ca atunci cand au de-a face cu nume scrise, oamenii tind sa le considere mai simpatice persoanele care au un nume de familie mai simplu de pronuntat…
Comentarii recente