Femeile insarcinate sau cele care planuiesc sa faca un copil trebuie sa se asigure ca isi asigura cantitatea zilnica necesara de iod din alimentatie, altfel, spun cercetatorii, risca sa aiba un copil cu un IQ scazut.
Un studiu britanic realizat pe mai mult de 1 000 de femei insarcinate a aratat ca cele care au consumat cantitati mai mici de iod (care se gaseste in lapte, produse lactate si peste) au avut copii cu un IQ mai mic si slabe abilitati de lectura.
Iodul este esential pentru producerea de hormoni de catre glanda tiroida, care au un efect direct asupra dezvoltarii creierului fatului. Studii anterioare au aratat ca laptele conventional este mai bun pentru femeile insarcinate decat laptele organic. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition a aratat ca laptele organic contine cu 42% mai putin iod decat laptele obisnuit.
Studiul de fata, realizat de cercetatori de la Universitatile britanice Bristol si Surrey, a aratat ca doua treimi din cele 1040 pe care s-a realizat cercetarea aveau deficit de iod. Studiul a mai aratat ca, cu cat deficitul de iod al mamelor era mai mare, cu atat IQ-ul copiilor si abilitatile de lectura ale acestora au fost mai scazute.
Cercetatorii recomanda viitoarelor mame sa isi ia aportul necesar de iod din alimente si sa evite suplimentele de alge care contin “cantitati excesive” de iod.
Studiul a fost publicat in revista The Lancet si a folosit voluntari din proiectul “Copiii anilor ’90” o cercetare pe termen lung pe probleme de sanatate care a implicat 14 000 de mame, care, s-au oferit voluntare in timp ce erau insarcinate intre anii 1991 si 1992. Sanatatea si dezvoltarea copiilor lor a fost urmarita de atunci pana in prezent.
Comentarii recente